Hogyan készül

Új ingatlan esetén a tanúsítás egyszerűsített eljárásban történik. A kivitelezési tervdokumentációnak mindig része az épületre vonatkozó energetikai számítás. Amennyiben a tervnek megfelelően készült el az épület, a beépített épületgépészeti berendezések műszaki jellemzői sem térnek el a számítás során figyelembe vett adatoktól és mindezeket igazolja a felelős műszaki vezető, akkor a tanúsító könnyen megállapíthatja az épület energetikai besorolását. Amennyiben az épületben a tervhez képest megváltozott valamilyen lényeges jellemző, úgy az igazoló számítást újra el kell végezni. Az új számítás pedig már a tanúsítvány alapja lehet.

Meglévő épületek esetében előzetes egyeztetés után helyszíni szemlét kell tartani az adatok felvételéhez, melyek alapján történnek a számítások és az épület energetikai besorolása. Ilyen adatok például az épület alaprajza, falak, födémek méretei, anyaga, nyílászárók állapota, hőátbocsátási tényezői, fűtési-hűtési rendszer típusa, használati meleg víz készítés típusa stb. Hasznos segítség a felméréshez ha rendelkezésre állnak az épület építési tervei, alaprajza, homlokzati rajzok, metszetek, rétegrend, gépészeti rendszerek adatai, nyílászárok adatai illetve az esetleges korábbi felújítások tervrajzai.

A helyszíni adatfelvétel és egy meghatározott számítási módszer (7/2006. (V.24) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról) alapján állapítható meg az épület energetikai besorolása.

A számítást általában szoftverrel végzik, így néhány napon belül elkészülhet az épület lakcímkéje.

Van olyan módszer, melyben a mért energiafogyasztásából következtetnek az épületek energetikai tulajdonságaira. Ez a módszer elsősorban nagy alapterületű középületek esetében adhat hasznos információt, különösen, ha hasonló rendeltetésű épületek fogyasztási adataival összehasonlítják. Elsősorban önkormányzatok számára hirdették meg azt az európai programot (Display Campaign), amelyben a részt vevők számára rendelkezésre áll ilyen szoftver és az értékelést lehetővé tevő adatbázis.