Mi az energetikai tanúsítvány?

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet alkalmazásában az Energetikai Tanúsítvány: igazoló okirat, amely az épületnek vagy önálló rendeltetési egységnek a külön jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét tartalmazza.

Az Energetikai Tanúsítvány egy mérnöki számításon alapuló minősítő dokumentum, amely az épület fizikai paraméterei, valamint a telepített energetikai rendszerek jellemzői alapján az ingatlan osztályba sorolását adja meg.

Az un. összesített energetikai jellemző alapján kell az épületet valamely energetikai minőségi osztályba besorolni.  A tanúsítvány megmutatja, hogy milyen szintű az adott épület energiafogyasztása. A besorolás tájékoztat az energetikai minőségről, befolyásolhatja a piaci értéket, feltétele lehet valamilyen támogatásnak. A besorolás alapja az, hogy a tanúsító által megállapított összesített energetikai jellemző hány százaléka a referencia értéknek.

A skála a legkedvezőbb „A+” kategóriától a legkedvezőtlenebb „I” kategóriáig terjed. A „C” kategória a mindenkori energetikai követelményszintnek éppen megfelelő épületet vagy lakást jelenti. A kapott betűjel egy olyan viszonyszámot takar, amely az épület, lakás önmagához viszonyított éves energiafogyasztását mutatja meg.

A tanúsítványnak szinte legfontosabb része lesz a tanúsító szakember javaslata, amelyben az energiatudatos használatra ad tanácsot és egyben rámutat a lakás hőtechnikai, illetve épületgépészeti hiányosságaira, problémáira. A szakember tapasztalata segítheti a tulajdonost abban a döntésben, hogy a legkisebb ráfordítás mellett a legjobban megtérüljön az energia megtakarítást célzó korszerűsítés. Gyakran pedig a tudatos lakás vagy épülethasználat is mérhető megtakarítást eredményezhet, változatlan kényelem mellett. A jövőben állami támogatásoknál pályázati feltétel lesz a tanúsítvány bemutatása és az épület energetikai minőségének javítása.

2012. január 1-től a tanúsítás kötelező, így nélkülözhetetlen lakásvásárlás, lakáseladás, új lakás építés, bérbeadás előtt, illetve energetikai pályázathoz.