Miért van szükség tanúsítványra

Az Európai Unió direktívája előírja az épületek és/vagy az egyes, a rendeltetés, a tulajdonjog és/vagy a bérleti jog szempontjából egyértelműen körülhatárolható épületrészek (például lakás, üzlethelyiség, iroda…) energetikai minőségének tanúsítását. A direktíva értelmében az energiafogyasztás minden összetevőjét (fűtés, hűtés, szellőztetés, használati melegvíz és – lakóépületek kivételével – világítás) figyelembe kell venni.

A tanúsítványt ki kell állítani az új épületek használatbavételi eljárásakor, és be kell tudni mutatni meglévő épületről is elidegenítés vagy bérleti jogviszony létrejöttekor.

A tanúsítványból megtudható, hogy a megvásárolni kívánt vagy bérlendő ingatlan milyen besorolású, illetve mennyi a fajlagos primer energia fogyasztása. Az energetikai tanúsítvány pontos viszonyítást ad arról, hogy mekkora lesz az üzemeltetési költség, ezáltal növelheti az ingatlan piaci értékét.

Megmutathatja a lakás energetikai szempontból gyenge pontjait, ezáltal tudni lehet, hogy milyen beruházásra van szükség ahhoz, hogy energiatakarékosabbá tegyük otthonunkat.

Energia megtakarítást eredményező pályázatok benyújtásához szükséges, hogy számokkal/számításokkal legyen alátámasztva, hogy a felújítással az épület energiafelhasználása mennyivel csökkenthető ezáltal jobb besorolásba kerül.