Milyen haszna van az épületenergetikai tanúsítványnak?

A megrendelő képet kap arról, hogy a lakása milyen energetikai besorolású. A kedvező besorolás értéknövelő tényező lesz az ingatlan értékesítésekor. A tanúsítás tartalmaz egy javaslatot, amely kitér arra, hogy a javasolt megoldások megvalósítása esetén hogyan változik az épület energiaigénye (rezsiköltsége), illetve milyen energetikai osztályba kerülhet.

Megtudható, hogy a megvásárolni kívánt vagy bérlendő ingatlan milyen besorolású, illetve mennyi a fajlagos primer energia fogyasztása. Az Energetikai Tanúsítvány pontos viszonyítást ad arról, hogy mekkora lesz az üzemeltetési költség. Kedvező esetben értéknövelő befolyással lehet az értékesítés illetve a bérbeadás során.

Szintén megtudhatóak az épület/lakás esetleges energetikailag gyenge jellemzői, ebből számítható milyen felújításokkal mennyire javíthatóak ezek a tulajdonságok és mekkora megtakarítás érhető el a módosításokkal. Erre irányuló pályázatok benyújtásához is fontos az energetika tanúsítvány, mert ennek segítségével összevethető, bizonyítható mennyivel lesz az épület energia takarékosabb.